Behandlingstyper
De kliniske tandteknikere som er medlem af Landsforeningen af Kliniske Tandteknikere bliver løbende efteruddannet, så du altid får den nyeste teknik, de bedste materialer og metoder – og dermed den behandlingsform der passer bedst til dig.
Sammen om det bedste resultat
Start din behandling hos os, hvis du skal have fjernet nogle af dine naturlige tænder, hvis du skal have implantater eller hvis du skal have udskiftet din protese. Så laver vi sammen en behandlingsplan. Det er vigtigt, at du taler med os om hvilken behandling, der er bedst for dig – så vi sammen opnår det bedste resultat.
Herunder kan du læse om de forskellige muligheder:
Når du skal have en tandudtrækningsprotese/immidiatprotese, er det særlig vigtigt, at behandlingen starter hos os. Vi udarbejder en behandlingsplan og henviser til en tandlæge for selve tandudtrækningen.
Tandudtræknings-/immidiatprotesen indsættes umiddelbart efter tandudtrækningen. Det har flere fordele. Du skal ikke gå uden tænder og bevarer dermed dit udseende. Protesen beskytter tandudtrækningsområdet og er med til at stoppe evt. blødninger og skåner knoglen, mens du heler i munden.
I de første 6 måneder ændrer kæbeknoglen sig så protesens bund skal efterfyldes med en midlertidig blød underforing.
Denne behandling gentages efter behov, normalt 2-3 gange. Der vil være en del tilretninger af protesen i denne periode. Efter ca. 6-12 måneder skal protesen rebaseres, dvs. den skal udfyldes med en ny fast blivende bund.
Tandudtræknings-/immidiatprotesen kan både være en helprotese og en delprotese/unitor.
Mangler du en eller flere naturlige tænder, kan de erstattes af en delprotese. En delprotese holdes som regel fast ved hjælp af bøjler på de sunde naturlige tænder og sikrer fuld tyggefunktion. Der findes forskellige typer delproteser:
En unitor delprotese fremstilles på et metalstel, hvorpå protesetænderne er monteret. En unitor er meget stærk og fylder ikke meget i munden. Denne type er en god løsning til dig, der har flere sunde og stærke tænder.
Akryl delprotesen har samme funktion som unitor delprotesen, men den er ikke så stærk og fylder mere i munden. Akryl delprotesen bruges ofte som en midlertidig løsning.
Fleksibel delprotese fremstilles af vinyl. Den fleksible delprotese fremstilles uden stålbøjler og giver et bedre kosmetisk resultat. Protesen er fleksibel og meget brudstærk.
Delproteser kan også fremstilles med implantater, så man undgår synlige bøjler og derved opnår et bedre kosmetisk resultat.
Ved hjælp af metaltryklåse fastgøres dækprotesen til eksisterende sunde tandrødder eller kroner.
Denne protesetype anvendes til såvel helproteser som delproteser.
Hvis du har mistet alle dine naturlige tænder, skal du have en helprotese. Helprotesen erstatter dine tænder, støtter din kind, kæbeled og læber samt sikrer din tyggeevne. Med en helprotese bevarer du dit naturlige udseende.
I starten kan det være svært at vænne sig til en helprotese. Du vil måske opleve midlertidige tygge- og taleproblemer, som vil aftage med tiden.
Hvis du ikke har sunde naturlige tænder tilbage og ønsker en protese, der sidder godt fast, kan en implantatprotese være løsningen.
En implantatprotese giver tryghed i hverdagen, fordi du kan spise og grine, uden at være nervøs for, om protesen løsner sig.
Tandprotesen sættes fast på implantaterne med små tryklåse, så du stadig kan tage protesen ud for at rengøre den.